Acasă » Q&A » Care este viteza maximă pe care o poate suporta un om?
Q&A
14 Iul 2014, 11:00

Care este viteza maximă pe care o poate suporta un om?

Nu viteza este problema pentru noi, ci accelerarea şi decelerarea sunt cele care ne omoară.

Uităm deseori că în fiecare moment ne deplasăm cu viteze uriaşe: ne rotim cu circa 1.100 kilometri pe oră, ţinând cont de latitudinea României, în jurul axei Pământului, cu 107.278,87 km/h în jurul Soarelui şi 900.000 km/h în interiorul galaxiei noastre, Calea Lactee.

Măsurată tradiţional prin multiplicarea atracţiei gravitaţionale a planetei noastre (celebrele „G-uri”), accelerarea este în schimb resimţită uşor, ba chiar violent la valori mari. 1G are o valoare standard de 9.80665 m/s2.

Majoritatea dintre noi putem rezista la o variaţie între 4 şi 6 G. Piloţii de avioane militare supersonice pot rezista unor accelerări de până la 9G, dar numai pentru câteva secunde, înainte de a-şi pierde cunoştinţa.

O acceleraţie susţinută cu valori mari – peste 6G – este însă fatală oricui. Deşi lansările rachetelor sunt impresionante, astronauţii experimentează o accelerare de „numai” 3G, pe care o pot suporta uşor, şi datorită faptului că sunt aşezaţi pe spate, la orizontală. Se evită astfel situaţia clasică, în care sângele „fuge” din cap către membre, atunci când forţele sunt aplicate de sus în jos.
 
Citeşte mai multe despre:   viteza,   maxima,   accelerare,   gravitationala,   G,   forta
Acordă-i o nota:
5.00 Rating / 1 vot
Abonează-te la: Newsletter | RSS
Recomandă:
Q&A - din aceeaşi secţiune
+ adaugă comentariu COMENTARII (0):
Adaugă comentariu