Bărbații care simt că nu reușesc să atingă normele „masculine” ar putea fi mai preduspuși la violență

Bărbații care au impresia că nu reușesc să atingă normele sexuale masculine tradiționale și care simt că și alții cred asta despre ei ar putea fi mai predispuși la violență decât oamenii care se simt confortabil în propria piele.

Modul în care bărbații percep normele sexuale masculine tradiționale și masculinitatea le poate afecta comportamentul. În general, este mai probabil ca bărbații „macho”, foarte masculini, să aibă un comportament masculin stereotip, care ar presupune asumarea riscurilor, abuzuri cu anumite subtanțe și acte de agresiune, spun cercetătorii.

Dar ei au vrut să afle dacă „stresul de discrepanță masculină” – care descrie bărbații care se văd că nu numai că nu reușesc să atingă normele masculine tradiționale, ci se și îngrijorează că și alții îi văd în această lumină – poate avea un impact asupra acestor comportamente.

Ca atare, aceștia au analizat răspunsurile a 600 de bărbați, în 2012, în cadrul unui chestionar online despre percepțiile lor despre sexul masculin și cum propria lor imagine se potrivea în acest cadru, dar și despre comportametele riscante.

Prevalența leziunilor obținute prin violență și comportamente riscante este cea mai ridicată în rândul bărbaților cu vârsta între 18 și 44 de ani, care se întâmplă să fie și cel mai mare grup de vârstă din SUA, deci toți participanții aveau vârsta între 18 și 50 de ani.

Analiza rezultatelor a arătat că era mai probabil ca bărbații care se considerau mai puțin masculini decât media și care experimentau un stres de discrepanță masculină să spună că au comis atacuri violente cu o armă, dar și atacuri ce au rezultat într-o leziune a victimei decât cei care nu se simțeau foarte masculini, dar care nu se îngrijorau în această privință.

Nu a existat o asociere în stresul de discrepanță și utilizarea zilnică a alcoolului sau drogurilor, dar era cel mai puțin probabil ca bărbații care se simțeau mai puțin masculini și care nu se îngrijorau din acest motiv să raporteze acte de violență sau că au condus sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

„Asta ar putea sugera că aceste comportamente de utilizare/abuz de substanțe sunt metode mai puțin proeminente de demonstrare a masculinității tradiționale spre deosebire de comportamentele legate de sex și violență, poate din pricina naturii potențial private a obiceiului”, sugerează cercetătorii.

În timp ce bărbații foarte masculini se află într-un risc ridicat de a recurge la violență, bărbații mai puțin masculini care experimentează stres de discrepanță s-ar putea afla în aceeași măsură sub acest risc, spun cercetătorii.

„Datele sugerează că eforturile de a reduce riscul bărbaților de a avea un comportament care este probabil să rezulte într-o accidentare ar trebui, într-o anumită măsură, să se concentreze pe mijloacele prin care socializarea masculină și acceptarea normelor de sex induc suferință băieților și bărbaților”, concluzionează ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *