Benficiile proteinelor în corp

Proteinele sunt molecule de dimensini mari pe care celulele corpului le folosește pentru a funcționa în parametri optimi. Acestea sunt formate din aminoacizi regăsiți natural în organism. Structura și funcțiile esențiale depind inevitabil de proteine, iar echilibrarea biologică a celulelor, țesturilor și organelor nu este posibilă fără ele. Mușchii, pielea, oasele și majoritatea funcțiilor corpului uman conțin cantități semnificative de proteine, inclusiv enzime, hormoni și anticorpi. De asemenea, proteinele funcționează și ca neurotransmițători, iar hemoglobina binecunoscută ca purtătoarea oxigenului în sânge, este și ea o proteină.

Ce sunt proteinele?

Molecule de proteine

Moleculele de proteine ​​sunt indispensabile funcționării tuturor celulelor din organism deoarece reprezintă lanțuri lungi de aminoacizi ce stau la baza întregii vieți. Ca să facem o comparație simplă, acestea pot fi asimilate unor mașinării ce creează toate vietățile: fie viruși, bacterii, larve, meduze, plante și, nu în ultimul rând oameni.

Corpul uman este format din aproximatix 100 miliarde de celule vii. Fiecare dintre acestea este formată din mii de proteine diferite. Laolaltă, toate aecstea determină celulele să funcționeze corect, adaptându-se la nevoile organismului. Proteinele sunt ca niște „minioni” hiperactivi regăsiți în interiorul celulei.

Aminoacizi și proteine masa musculara

Proteina este alcătuită din aminoacizi, iar aminoacizii reprezintă blocurile din rezistența proteinei. Există 20 de aminoacizi care pot fi aranjați în milioane de moduri diferite pentru a crea milioane de proteine ​​diferite, fiecare cu funcții speciale în organism. Structurile diferă în funcție de secvența în care se combină aminoacizii.

Cei 20 de aminoacizi diferiți pe care organismul îi utilizează pentru sintetizarea proteinelor sunt: ​​alanina, arginina, asparagina, acid aspartic, cisteina, acidul glutamic, glutamina, glicina, histidina, izoleucina, leucina, lizina, metionina, fenilalanina, triptofan, tirozina și valina.

Aminoacizii sunt molecule organice care constau în carbon, hidrogen, oxigen, azot și, rareori, sulf. Aminoacizii sunt cei care sintetizează proteinele și alți compuși importanți din corpul uman, cum ar fi creatina, hormonii peptidici și unii neurotransmițători.

Tipuri de proteine

Uneori auzim că există trei tipuri diferite de alimente cu proteine:

Proteine ​​complete: Aceste alimente conțin absolut toți aminoacizii esențiali și se regăsesc în special în alimentele de origine animală, cum ar fi carnea, produsele lactate și ouăle.

Proteine ​​incomplete: Aceste alimente conțin cel puțin un aminoacid esențial, de unde rezultă și lipsa de echilibru proteic. Cele mai populare alimentele vegetale, cum ar fi mazărea, fasolea și boabele, conțin în majoritate proteine ​​incomplete.

Proteine ​​complementare: Acestea se referă la două sau mai multe alimente care conțin proteine ​​incomplete pe care sportivii le pot combina pentru a furniza proteine ​​complete. Exemplele includ orez, fasole sau populara pâine cu unt de arahide pe care toți americanii o savurează la micul dejun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *