10 motive pentru care ciocolata îți face bine

1. Scade tensiunea arterială

Substanțe din cacao denumite flavonoide funcționează asemenea medicamentelor ce scad tensiunea arterială numite inhibitori ECA. Flavonoidele stimulează producerea protoxidului de azot în sânge, care ajută la dilatarea vaselor. Cercetătorii australieni au descoperit că un consum regulat de cacao scădea tensiunea arterială sistolică (sânge care iese din inimă) și tensiunea diastolică (sânge care intră în inimă). 1% din subiecți au avut dureri de stomac cauzate de excese!

2. Previne probleme hepatice

Efectele benefice ale ciocolatei asupra tensiunii arteriale provin din conținutul mare de flavonoide și din protoxidul de azot ce dilată vasele de sânge. Se crede că hipertensiunea arterială din venele ficatului este corelată leziunilor hepatice și bolilor hepatice cronice. Cercetările au arătat că ciocolata neagră îmbunătățește fluxul sangvin la ficat și există studii în prezent ce urmăresc să vadă dacă ciocolata neagră poate preveni leziunile hepatice. Momentan, refuză al doilea pahar de vin…

3. Crește „colesterolul bun”

Cacaoa conține substanțe numite polifenoli, iar consumul de ciocolată cu niveluri mari de polifenoli (ciocolataneagră) poate îmbunătăți nivelurile de colesterol „bun”, spune nutriționistul Gaynor Bussell. „Cacaoa conține acid stearic și acid oleic. Acidul stearic este o grăsime saturată, dar, spre deosebire de majoritatea acizilor grași saturați, nu crește nivelurile de colesterol din sânge. Acidul oleic, o grăsime mono-nesaturată, nu crește colesterolul și l-ar putea chiar reduce”.

4. Îți menține inima sănătoasă

Efectele ciocolatei asupra sistemului circulator – scăderea tensiunii, dilatarea vaselor și reducerea inflamației – pot ajuta la a ne menține inimile sănătoase și la evitarea bolilor cardiace și a atacurilor vasculare cerebrale. Studii realizate pe 114.000 de persoane au arătat că era cu 37% mai puțin probabil ca aceia care mâncau cel mai multă ciocolată să aibă boli cardiace coronariene și cu 29% mai puțin probabil să sufere un atac vascular cerebral față de cei care mâncau cel mai puțină ciocolată.

5. Te face să te simți bine

Un studiu din Journal of Psychopharmacology a arătat că persoanele care consumau o băutură cu 42 de grame de ciocolată neagră în fiecare zi se simțeau mai mulțumiți decât cei care nu făceau asta. Junee Sangani, de la Asociația Britanică a Dieteticienilor, explică: „Îmbunătățirea în starea de spirit pe care oamenii o pot obține din consumul de ciocolată provine din eliberarea serotoninei și a endorfinei – substanțele «fericirii» – în creier”“.

6. Crește puterea cerebrală

Conform cercetătorilor de la Univ. Oxford, ciocolata ne poate face mai isteți. Într-un studiu din Journal Of Nutrition, cercetătorii au examinat relația dintre performanța cerebrală și consumul de ciocolată a 2.031 de norvegieni între 70 și 74 de ani. Au realizat o serie de teste de evaluare a puterii cerebrale și cei care au consumat ciocolată (și vin, și ceai) au avut o performanță cognitivă semnificativ mai bună decât cei care nu au consumat.

7. Te menține suplu

Cei ce mănâncă ciocolată regulat tind să fie mai supli, conform unui studiu realizat pe mai mult de 1.000 de persoane ce au fost întrebate: „De câte ori pe săptămână consumi ciocolată?”.“ Cercetătorii, care și-au publicat rezultatele în Archives of Internal Medicine, au descoperit că cei care mâncau ciocolată de câteva ori pe săptămână erau, în medie, mai supli decât cei care mâncau numai ocazional, chiar și după ce au fost luate în calcul și restul alimentelor din dietă.

8. Te face un geniu (poate…)

Un studiu a găsit o legătură între cantitatea de ciocolată mâncată per persoană și numărul de câștigători ai Premiului Nobel din populația unei țări. Elveția avea cele mai mari niveluri de consum de ciocolată și cei mai mulți laureați Nobel. Cercetătorii au calculat că toată lumea din Marea Britanie ar trebui să mănânce aproape 2 kilograme de ciocolată pe an pentru a crește numărul de laureați Nobel. Deci pune-te pe mâncat – România are nevoie de tine!

9. Regenerează vasele de sânge

Consumarea unei cantități mici de ciocolată în fiecare zi îți poate ajuta arterele. Un studiu publicat de Federația Societăților Americane pentru Biologie Experimentală a descoperit că bărbații care mâncau 70g de ciocolată neagră în fiecare zi aveau vase de sânge mai sănătoase. Ciocolata neagră pare să ajute la a face arterele mai flexibile și împiedică alipirea leucocitelor, doi factori care ar duce la reducerea riscului de apariție a arterosclerozei.

10. Îți protejează pielea

Înțelepciunea populară te-ar face să crezi că ciocolata poate fi dăunătoare pentru figura ta, dar cercetătorii au descoperit că unii compuși din cacao pot, de fapt, să ajute la protejarea pielii tale de Soare. Un studiu publicat în jurnalul Nutrition a descoperit că persoanele care mânâncă 20 de grame de ciocolată neagră pe zi pe parcursul a 12 săptămâni ar putea petrece de două ori mai mult timp în fața unei lămpi UV înainte ca pielea să se înroșească, spre comparație cu cei care mâncau ciocolată normală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *