De ce ne este cald la 30°C dacă temperatura noastră este de 37°C?

Nu tot corpul tău are temperatura de 37° Celsius – este doar temperatura din interiorul cavităţii toracice, deci a organelor vitale.

Pielea, de exemplu, are o temperatură mult mai mică, deoarece realizează un schimb constant de căldură între corp şi mediu. Vorbim despre o funcţie foarte importantă, deoarece energia termică – un produs suplimentar al reacţiilor chimice din interiorul celulelor – ar fi foarte dăunătoare dacă nu ar fi disipată continuu.

Atunci când temperatura ambientală ajunge la 30°C, gradientul temperaturii dintre interiorul corpului tău şi piele este mai mic, deci căldura nu e disipată la fel de repede precum este produsă. Pentru a compensa, trebuie să transpiri – eliminând căldura prin evaporare – să te ventilezi (cu efect de convecţie forţată) sau să bei un lichid fierbinte.

Senzaţia de cald este o avertizare a corpului tău, care îţi „spune” că trebuie să faci unul dintre cele trei lucruri de mai sus. Senzaţia este controlată de către regiunea hipotalamusului, din creier, care ţine evidenţa temperaturii sângelui care vine din interiorul avităţii toracice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *