De ce suntem dezgustați

Mâncarea putrezită ne dezgustă. La fel pățim și cu ucigașii – pentru motive care sunt conectate într-un mod greu de înțeles. Dr. Valerie Curtis ne explică înclinația spre a fi ultragiați moral și de ce depinde supraviețuirea de asta

Cu toții, fie că venim din Kalamazoo, Kalahari, Kyoto sau Kensington, simțim dezgustul. Și, cu câteva excepții, suntem dezgustați de aceleași lucruri. Rănile deschise, mâncarea mucegăită, igiena precară, emanațiile corporale, erupții ale pielii, contact sexual nepotrivit și crimele violente, toate au puterea de a ne întoarce stomacul pe dos și de a ne strâmba buzele în acea expresie facială caracteristică a dezgustului.

Este ca și cum am auzi o voce care spune: „Nu te uita, nu atinge!”. Este un sentiment puternic,
peste care nu poți trece cu ușurință și există un motiv serios pentru care reacționăm așa. Imaginează-ți un grup de strămoși antici care ar fi avut o mutație care le-a înlăturat simțul dezgustului. Fără el, poate li s-ar fi părut atractivă ideea de a gusta din fecale. Poate ar fi fost fericiți să mănânce alimente alterate și poate nu ar fi avut nicio problemă să doarmă îmbrățișați cu cineva care ar fi fost plin de boli. Ce s-ar fi întâmplat cu săracii noștri mutanți? Cu siguranță ar fi fost dificil să atragă parteneri și ar fi avut dificultăți în creșterea copiilor cu succes. Deci, ca rezultat, probabil că nu ar fi avut mulți urmași – ceea ce înseamnă că ar fi fost improbabil să ne fie strămoși.

De fapt, noi trebuie să ne tragem dintr-un lung șir de oameni care au avut un simț fin al dezgustului. Este o emoție care a evoluat pentru a realiza o sarcină simplă, dar importantă, de a ne ține la distanță de cei mirositori, murdari și contaminați pentru a nu ne permite să ne punem viața în pericol printr-o infecție. Acele „alarme” pe care le auzim și acele sentimente de repulsie sunt ca vocile strămoșilor noștri care ne spun să ne întoarcem din calea oricărui lucru cu care am putea intra în contact și care ar putea găzdui organisme ce pot cauza boli.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *