Cercetătorii au descoperit un organism care nu a evoluat de două miliarde de ani

O echipă internațională de cercetători a descoperit un tip de microorganism de mare adâncime ce pare să nu fi evoluat de peste două miliarde de ani, iar cercetătorii spun că lipsa de evoluție a organismului chiar susține teoria evoluționistă a lui Darwin.

Oamenii de știință au examinat bacterii sulfuroase, microorganisme ce sunt prea mici pentru a putea fi observate cu ochiul liber, ce au o vechime de 1,8 miliarde de ani și au fost conservate în roci din apele de lângă coasta vestică a Australiei. Folosind tehnologie de ultimă generație, aceștia au descoperit că bacteriile arătau la fel ca bacterii din aceeași regiune vechi de 2,3 miliarde de ani – și ambele seturi de bacterii antice nu puteau fi diferențiate de bacteriile sulfuroase moderne găsite în noroiul de lângă coasta statului Chile.

„Pare incredibil că viața nu a evoluat timp de mai bine de două miliarde de ani – aproape jumătate din istoria Pământului”, spune j. William Schopf, profesor de științe ale terestre, planetare și spațiale la UCLA. „Dat fiind faptul că evoluția este ceva dovedit, această lipsă a evoluției trebuie explicată”.

Scrierile lui Charles Darwin despre evoluție s-au concentrat mult mai mult pe specii care s-au modificat în decursul timpului decât pe cele care nu au făcut asta. Deci cum explică oamenii de știință o specie care a trăit atât de mult fără să evolueze?

„Regula biologiei este că nu evoluezi decât dacă mediul fizic și biologic se modifică, ceea ce este în acord cu Darwin”, spune Schopf, care este, de asemenea, director al Centrului pentru Studiul Evoluției și Originii Vieții de la UCLA. Mediul în care trăiesc aceste microorganisme a rămas eminamente același timp de trei miliarde de ani, a precizat cercetătorul.

„Aceste microorganisme sunt bineadaptate la mediul lor simplu și foarte stabil fizic și biologic”, spune acesta. „Dacă ar fi fost într-un mediu neschimbat, dar ele ar fi evoluat oricum, asta ar fi arătat că înțelegerea noastră a evoluției darwiniene ar fi fost viciată”.

Shopf a spus că descoperirile oferă dovezi științifice suplimentare pentru teoria lui Darwin. „Se potrivește perfect pe ideile sale”, a spus acesta.

Fosilele analizate de Shopf datează din timpul unei creșteri substanțiale a nivelurilor de oxigen de pe Terra, moment cunoscut ca Marele Eveniment de Oxidare, despre care cercetătorii cred că a avut loc cu 2,2 – 2,4 miliarde de ani în urmă. De asemenea, evenimentul a produs și o creștere dramatică în nivelurile de sulfați și nitrați – singurii nutrienți de care microorganismele ar fi avut nevoie pentru a supraviețui în mediul lor de noroi amestecat cu apă de mare – ceea ce le-a permis bacteriilor să prospere și să se multiplice, spun cercetătorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *