Orientarea tot mai mare a Chinei către resursele regenerabile a dus la o stagnare a emisiilor de dioxid de carbon

Noile acțiuni politice din China privind furnizarea de energie sunt considerate a fi sursa unei posibile pauze istorice în legătura dintre creșterea economică globală și cea a nivelului de emisii de dioxid de carbon.

Anul trecut, emisiile de carbon au rămas neschimbate, chiar dacă economia globală a crescut cu 3% față de anul 2013, conform unui raport al Renewable Energy Policy Network for the 21st Century (REN21), un think tank ce contribuie la Programul de Mediu al Națiunilor Unite.

Arthouros Zervos, directorul REN21, a numit evenimentul „o decuplare de referință” între creșterea economică și emisiile de carbon și a spus că „se datorează, într-o mare măsură, folosirii mai intense a resurselor regenerabile de către China”.

China este cel mai mare constructor de uzine electrice eoliene, solare și hidroelectrice, iar anul trecut a fost pentru prima dată când a redus cantitatea de cărbuni arși. Alți investitori de top în domeniul resurselor regenerabile au fost Statele Unite, Japonia, Marea Britanie și Germania.

Raportul despre Starea Globală a Resurselor Regenerabile al REN21 arată că investițiile de anul trecut în electricitatea „verde” le-au depășit pe cele din generarea de energie din combustibilil fosili pentru al cincilea an la rând, regenerabilele alcătuind 59% din noile surse de energie folosite.

O analiză de la începutul acestei săptămâni, realizată de Agenția Internațională de Energie, prezice că, mulțumită resurselor regenerabile, dar și a eficienței energetice tot mai bune, până în 2030, o creștere în economia globală de 88% ar putea fi acompaniată de o creștere a emisiilor de numai 8%.

Posibilitatea unui acord de a reduce nivelul de emisii de carbon la summit-ul despre climă de la Paris al Națiunilor Unite, din decembrie, ar fi putut juca un rol important în renunțarea într-o măsură considerabilă la combustibilii fosili.

Iar odată cu reducerea continuă a costurilor energiei solare în special, factorii economici se mută în favoarea energiilor regenerabile, conform lui Ted Nace, director al CoalSwarm, think tank pe probleme de energie susținut de Sierra Club și de alte ONG-uri americane.

Nace avertizează însă că subvențiile publice în valoare de trilioane de dolari pe an susțin investiții continue în combustibili fosili, în mod special în țările aflate în curs de dezvoltare. Iar China este exemplul cel mai vizibil.

„Pe plan domestic, China face o treabă bună în renunțarea la energiile din cărbune și în dezvoltarea energiilor regenerabile”, spune Nace. „Dar pe plan extern, companiile chineze, cu finanțări ale Chinei, continuă să promoveze folosirea cărbunilor în peste 30 de țări, incluzând China, Pakistan și Indonezia”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *