Sex, Drugs and Rock ‘n’ Roll – Zoe Cormier

Dacă vei trece rapid pe lângă raftul unei librării pe care ar fi expusă această carte, cu siguranță te vei gândi că este despre Anglia sau SUA anilor ‘70, biografii ale unor rockstaruri care s-au „îmbăiat” în excese, fie că era vorba de substanțe ilegale sau comportamente sexuale deviante. Te-ai înșela.

Autoarea, Zoe Cormier, face parte din Guerrilla Science, un grup ce organizează evenimente de popularizare a științei mai puțin convenționale la tot felul de evenimente, printre care se numără și festivaluri de muzică (cel mai notabil fiind Glastonbury!). Grupul este dedicat răspândirii ideii că știința nu se rezumă numai la oameni în halate albe care fac lucruri plictisitoare (idee care este depășită în zilele noastre, platformele de popularizare a științei înmulțindu-se considerabil în ultimii ani). Este, totuși, o inițiativă extrem de bine pusă la punct – pentru a afla mai multe despre acțiunile grupului, aruncați o privire pe site-ul lor – http://guerillascience.org/

Cartea lansată vara aceasta de membra Zoe Cormier (care are materiale semnate și în cadrul revistei Science World) se încadrează perfect în stilul grupului (după cum, probabil, v-ați dat seama din titlu). Ea este construită în jurul celor trei piloane, aproximativ în mod egal. Nu vă faceți probleme, nu este obscenă, dar este „dezghețată”, printr-un stil care face parcurgerea ei extrem de ușoară – se adresează, până la urmă, unui public tânăr.

Fiecărei teme i-ar putea fi dedicat cel puțin câte un volum, așa că este greu de crezut că cele 90 de pagini alocate, în parte, sexului, drogurilor și muzicii își vor atinge adevăratul potențial în profunzime, dar este un exercițiu cel puțin satisfăcător, presărat cu numeroase „fun facts” pe care le veți repeta mai târziu prietenilor la o bere (din nou, se adresează tinerilor).

Cât de predispuși suntem pentru monogamie? Cât de răspândită este homosexualitatea în regnul animal? Care sunt metodele „cele mai ciudate” prin care unele animale se reproduc? Dar care au fost primii pionieri pe calea cercetării științifice a sexului? Sunt câteva dintre întrebările la care autoarea oferă un răspuns, purtându-ne pe o plajă de povestiri legate de sex, incluzând cercetări care foloseau stimularea sexuală ca terapie pentru isterie, în cazul femeilor, sau folosirea unui scanner fMRI pentru a observa cum arată interioarele a două trupuri care fac sex (da, cei doi subiecți au făcut sex în acel claustrofob aparat).

Cum au reușit drogurile drogurile, care în ciuda caracterului intoxicant, să ajungă atât de râvnite printre oameni? Cormier defalchează foarte eficient mecanismele care stau în spatele celor mai populare substanțe, adăugând, pe ici, pe colo, câte o poveste amuzantă (cum este cea a lui elvețianului Hoffman, cel care a inventat LSD-ul și care a avut parte de primul „trip” cu această substanță, într-o plimbare pe bicicletă pe Alpi). Trebuie menționat că autoarea nu încurajează în niciun fel consumul de stupefiante, avertizând în multiple rânduri potențialul distructiv pe care majoritatea drogurilor îl au.

În fine, capitolul dedicat muzicii se centrează în jurul faptului uimitor conform căruia o serie de vibrații ale moleculelor din jurul nostru ne pot influența atât de mult, că pot chiar să declanșeze adevărate „artificii” cerebrale și pot contribui într-un mod incredibil în cadrul terapiilor pentru diverse tulburări. Autoarea folosește și anumite abordări filozofice: „dacă un copac este doborât în pădure și nimeni nu este în jur să îl audă, acesta scoate un sunet?”. Pe scurt, răspunsul lui Cormier este că „nu”. Copacul determină acea undă care traversează aerul și mișcă moleculele gazelor ce îl compun, dar acea undă devine sunet numai după ce este percepută de aparatul auditiv și interpretată, apoi, de creier.

Nu pot spune că este o carte profundă, dar este interesantă și hazlie, o față care se potrivește de minune științei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *